הפקולטה להנדסת אווירונאוטיקה וחלל בטכניון
ציינה 75 שנה לפרופ' יוסף
שנער
הפקולטה להנדסת אווירונאוטיקה וחלל בטכניון ציינה את יום ההולדת ה-75 של חבר הסגל פרופ' יוסף שנער ביום עיון בינלאומי בנושא הנחייה ומשחקים דיפרנציאליים, שנערך ב-8 בנובמבר 2007. האירוע אורגן על-ידי פרופ' יעקב אושמן וד"ר טל שימא, וכלל גם ערב חגיגי עם המשפחות.
מחיל האוויר לטכניון
יוסף שנער נולד בהונגריה ב-1932 ועלה ארצה ב-1949. הוא התגייס לצה"ל ב-1950 ושירת בחיל האוויר. בשנת 1953 סיים קורס טיס במגמת נווטים, ושירת כנווט במטוסי מוסקיטו וכמדריך בבית הספר לנווטים. בשנת 1955 החל את לימודיו במחזור השני של הפקולטה לאווירונאוטיקה בטכניון, וסיים אותם בשנת 1959 בהצטיינות ראויה לשבח (יחידי במחזור). אז חזר לחיל האוויר ושירת כמהנדס מחקר ופיתוח. בעיסוק הזה הוא חיזק את שיתוף הפעולה עם רפאל ועם גורמי ביטחון נוספים. במהלך שירותו סיים תואר שני בפאריז בשנת 1962, וקיבל את הדוקטורט שלו מהטכניון ב-1973.
עם שחרורו מצה"ל בשנת 1974 בדרגת סגן-אלוף הצטרף שנער לסגל פקולטה, ובשנת 1983 קודם לדרגת פרופסור מלא. פרופ' שנער הינו בר-סמכא בינלאומי בהנחיה וניווט של טילים, יישום תורת המשחקים להנחיה אופטימאלית של טילים בקרבות אוויר, ובהגנה נגד טילים. מומחיותו נוצלה בייעוץ בעל חשיבות למשרד הביטחון.
פרופ' שנער הקים דור של ממשיכי דרכו, כאשר סטודנטים רבים לתואר שני ושלישי שהוא הנחה ממשיכים עכשיו במסלול האקדמי שלו. הוא הצעיד קדימה את לימודי מכניקת הטיס בפקולטה, כשהוא משלב בהוראה את ניסיונו כאיש צוות אוויר וכמהנדס בחיל האוויר. בין השנים 1990-92 כיהן כדיקן הפקולטה, וכן היה חבר בוועדות שונות של הטכניון ושל הפקולטה.
פרופ' שנער חיבר מאמרים רבים שפורסמו בכתבי-עת מובילים בתחום התמחותו, וגם שימש כחבר מערכת וכבודק מאמרים. הוא הציג את עבודותיו בכנסים בינלאומיים רבים, וגם ארגן כנסים בינלאומיים ושימש חבר קבוע בוועדות מארגנות של כנסים בינלאומיים. תרומותיו המדעיות וההנדסיות הסבו כבוד, יוקרה והכרה בינלאומית בפקולטה ובטכניון. גם כפנסיונר ממשיך פרופ' שנער את תרומותיו למדע, לפקולטה ולביטחון המדינה.
מחקר פורץ דרך
פרופ' שנער הגיע לפקולטה אחרי שנות שירות ארוכות כמהנדס מחקר ופיתוח בחיל האוויר. בסוף תקופת שירותו הוא שימש בתפקיד עוזר לנספח הצבאי בשגרירות ישראל בוושינגטון, כאחראי על התיאום לחילופי מידע טכני מסווג בין ארה"ב וישראל. אותן שנות ניסיון בתוכניות פיתוח מתקדם של מטוסים וטילים, שציידו את פרופ' שנער בהבנה לעומק של דרישות מבצעיות מגוונות, יחד עם הכרת הבעיות הבלתי-פתורות שממתינות למחקר, בשילוב עם ניסיונו המתמטי המצוין - הניחו את הבסיס לתרומות המתמשכות במחקר שבאו אחר-כך בשנותיו בטכניון.
החל מעבודת הדוקטורט על ביות טיל מתגלגל, התרומות של פרופ' שנער מתרכזות במגוון שטחי תעופה צבאית, כגון: התחמקות אופטימלית מטילים מונחים, מידול קרב אוויר בהתבסס על ביצועי המטוס והנשק, ופיתוח חוקי הנחיה לטיל מתקדם בהתבסס על תורת המשחקים. מחקריו מומנו בחלקם מקרנות של חיל האוויר האמריקני ונאס"א. המחקרים המוצלחים העמיקו את הידע התיאורטי שלנו בהנחיה וניווט, ופתחו מגוון יישומים חדשים. חלק ממחקרים אלה הקדימו את זמנם, כאשר עסק בטכניקות של קרבות שמעבר לאופק, לפני שנשק כזה היה קיים בפועל.
יום עיון מקצועי
את יום העיון פתח פרופ' עמרי רנד, שברך את פרופ' שנער בשם הפקולטה להנדסת אווירונאוטיקה וחלל בטכניון, וסקר ציוני דרך חשובים במסכת חייו האקדמיים של חתן השמחה. לסיום ניתב פרופ' עמרי רנד את ברכתו לשני בני הזוג, דבורה ויוסי שנער, להרבה שנים בריאות ומאושרות יחד עם כל המשפחה.
אחריו דיבר פרופ' יעקב אושמן, אשר פרס בפני באי הכנס את המאפיינים המיוחדים בעבודותיו של חתן השמחה. בסוף דבריו הודה אושמן לפרופ' שנער על הזכות שניתנה לו לעבוד יחד איתו ולפרסם מחקרים משותפים, ואיחל לו הרבה שנות בריאות שלמה והמשך פעילות מדעית נמרצת.
פרופ' שנער השיב למברכיו במילים נרגשות. הוא הודה לטכניון ולפקולטה שאפשרו לו לעסוק במחקרים, אבל הדגיש שתקופת השירות בחיל האוויר היא זאת שהטביעה בו חותם חזק, ובה הוא השפיע יותר מכל על ביטחון המדינה.
המרצים המקצועיים ויושבי הראש, שנענו ובאו בשמחה לחגוג עם שנער, פתחו את דבריהם – כל אחד בתורו – בסיפור אישי על נקודת המפגש הראשונה שלהם איתו, וסיימו בדברי ברכה. חלק מהמרצים היו ישראלים, ואחרים - אורחים שבאו מארה"ב, בריטניה, צרפת, הולנד, רוסיה והונגריה. ההרצאות המקצועיות המגוונות שיקפו את מגוון מחקריו של פרופ' שנער, ובהם הוצגו גישות שונות ותחומי יישום שונים (ראה את תוכנית הכנס ).
ראשון יושבי הראש היה ד"ר בן-ציון נווה, שסיפר על היכרותו עם שנער כשהיה קצין הפרויקט של השפריר, ומה שייחד אותו בכל הצוות המפתח – שהוא הכיר את המטוס מבפנים.
בין המרצים האחרונים היה ד"ר אברהם דוידוביץ, שאת עבודתו ברפאל התחיל כמהנדס צעיר בצוות מפתחי השפריר. הוא סיפר על שיטות המחקר והניסויים באותם ימים, כשבחנו את התנהגות הריסון של טיל מתגלגל בזוויות התקפה גדולות (עד 450) בקונפיגורציות שונות של הכנפונים.
קישורים למצגות של חלק מהרצאות המקצועיות ומבחר תמונות מהאירוע אפשר למצוא באתר הפקולטה (ב-Events).
לחיי פרופ' יוסף שנער (במרכז התמונה)
ערב חגיגי
מצעד המברכים נמשך אל תוך הלילה בארוחת ערב חגיגית. ראשון עלה פרופ' דניאל ויס שסיפר איך בשני מקרים - בהפרש גדול של שנים - המלחמות קלקלו לו תוכניות לעשות עבודות מחקר משותפות עם פרופ' שנער על חוקי הנחיה וניווט אצל דגים, והוא הקדיש לערב הזה הרצאה מודגמת בשקופיות.
פרופ' דן גבעולי האיר את הפן ההתנדבותי אצל פרופ' שנער. הוא סיפר, שכאשר הוא עצמו שימש כדיקן לפני שנים אחדות, כל פעם שנתקל בצורך לבקש מתנדב לעבודה מסוימת – תמיד מצא את פרופ' שנער בראש, גם לאחר שפרש לגמלאות. הוא סיים את דבריו בברכה לעצמו, שהלוואי עליו בגיל של פרופ' שנער לפעול בחריצות כמותו.
ד"ר אברהם דוידוביץ, שעשה אצל פרופ' שנער את התואר השלישי, סיפר עליו כמורה וכמנחה. ידוע שפרופ' שנער לא נותן הנחות למשתלמים אצלו, והעבודה אצלו קשה ותובענית, אבל המאמץ משתלם. פרופ' שנער התווה לדוידוביץ במדויק את המסלול ללימודים, מתי יקדיש את זמנו ללימודים ומתי לעבודה, וכאשר נזקק למימון של חודשים אחדים להשלמת התואר – פרופ' שנער מצא עבורו קרן מחקר.
הערב הסתיים בדבריו הנרגשים של שנער, שהרחיב את דברי התודה מהבוקר, ושוב הדגיש את החשיבות הגדולה שהוא מייחס לפרק הצבאי שלו בחייו. כמו-כן הודה מאוד לפקולטה שקיבלה אותו בחום, למרות שהגיע מחיל האוויר ללא שום רקע אקדמי.