חוקרי הטכניון הקימו מעבדה יחידה בישראל לפיתוח טיסות של "להקות" לוויינים בחלל
עשויה לקרב את אפשרות קיומה של טיסת-להק ישראלית במסלול סביב כדור הארץ ותאפשר הפעלה בו-זמנית של עד ארבעה לוויינים בחלל למטרות צילום וניווט באיכויות חסרות תקדים
חוקרי הפקולטה להנדסת אווירונאוטיקה וחלל בטכניון הקימו מעבדה יחידה מסוגה בישראל לפיתוח טיסות של "להקות" לוויינים בחלל. המעבדה מכילה מתקן שמיועד לבדוק שיטות וציוד בתנאים הקרובים ככל האפשר לתנאי הפעולה הממשיים בחלל, לרבות שליטה משותפת, בקרת מיקום יחסי וחישת מצב זוויתי. הציוד המתקדם במעבדה כולל שולחן אוויר גדול, מודלים של כלי רכב חלליים ואמצעי חישה.
"בפתחה של המאה ה-21 ניצבים מהנדסי החלל בפני אתגר חדש – לפתח ולהוציא משימות קטנות בחלל שיהיו מלהיבות מהבחינה המדעית, מרתקות מהבחינה הציבורית וישימות מהבחינה הכספית", אומר ד"ר פיני גורפיל, ראש המעבדה. "כדי להתמודד עם אתגרים אלה ולקדם את יעדיה המדעיים והטכנולוגיים של ישראל בחלל, הקמנו את המעבדה".
במעבדה מדמים חוקרי הטכניון תעופה בו-זמנית של לוויינים קטנים בחלל, אשר משתפים פעולה ביניהם וגם קל להחליפם במקרה של תקלה. המערכת נועדה להחליף לוויינים גדולים ומסורבלים הפועלים כיום. ה"לוויינים" שבנו חוקרי הטכניון נעים על שולחן האוויר והתקשורת ביניהם מבוססת על ZigBee, שהיא שיטת תקשורת רחבת פס אלחוטית לטווחים קצרים (עד עשרות מטרים).
חוקרי הטכניון מאמינים כי הודות למערכת החדשנית יוכלו בעתיד לוויינים קטנים לבצע צילום סימולטני של כל נקודה על פני כדור הארץ, דבר שישפר באורח ניכר את איכות הצילומים ויאפשר קבלת תמונות ריאליות בתלת מימד. כן יתאפשר מתן שירותי ניווט לווייני מקומיים, ותהיה יכולת לצלם מערכות כוכבים לצורכי אסטרונומיה וחקר החלל.
המעבדה תוכנה בשיתוף מהנדסים מהמכון לחקר החלל ע"ש אשר בטכניון וחברת ציקל הנדסה. היא נבנתה במימון הטכניון, סוכנות החלל האירופית במסגרת פרויקט "גלילאו" (מערכת הניווט הלוויינית האירופית) ומשרד המדע.
לווייני הטכניון מתקשרים ביניהם על שולחן האוויר