3 סטודנטים מצטיינים קיבלו את פרס הלל לשנת תשס"ו

בהתאם למסורת שנקבעה לפני חמש שנים, הוענקו בערב החגיגי שנערך במלון דן פנורמה בתל-אביב ב-1 במארס 2006, בסיום היום הראשון של הכינוס השנתי ה-46 לתעופה וחלל, פרסים כספיים לסטודנטים מצטיינים מקרן המלגות לזכרו של ד"ר אריה הלל ז"ל .
שולמית הלל, אלמנתו של ד"ר אריה הלל ז"ל, העניקה את פרסי ההצטיינות לסטודנטים אבשלום מנלה, יניב הולנדר ותומר רוקיטה מהפקולטה להנדסת אווירונאוטיקה וחלל בטכניון.

הזוכים בפרסי הלל (מימין לשמאל): אבשלום מנלה, סרן יניב הולנדר ותומר רוקיטה. משמאל: שולמית הלל.

(צילם: מאיר פדר)

אבשלום מנלה משתלם כיום לקראת התואר דוקטור בפקולטה להנדסת אווירונאוטיקה וחלל. את התואר הראשון סיים בהצטיינות ב-1999, ותואר שני (מגיסטר) סיים ב-2002.

 בעבודת המגיסטר שלו עסק מנלה בחקירה בסיסית עיונית של תהליכי הפיזור בתרחיפים של חלקיקים דיפוליים הנתונים בזרימת גזירה - נושא בעל חשיבות רבה הן בהקשרים הנדסיים (של זורמים הידרו-מגנטיים) והן בתופעות טבע (זרימות ביולוגיות הנוצרות על-ידי תנועת מיקרו-אורגניזמים). הוא הוזמן להציג את תוצאות העבודה בכנס שנערך באוניברסיטת לידס בסוף 2001, ובשנת 2003 התפרסמה עבודתו בעיתון המדעי המוביל בתחום מכניקת הזורמים - Journal of Fluid Mechanics.

עבודת הדוקטור שלו עוסקת בבעיות יציבות בזרימות גזים קלושים. תחום זה חיוני לנושאים של טיסה בגובה רב ומשימות חלל (למשל, בהקשר של בעיית השיבה לאטמוספירה). עד עתה הצטמצם הטיפול בבעיות אלה בהדמיות מספריות, אשר דורשות משאבי חישוב גדולים ותוצאותיהן אינן חד-משמעיות באשר לקביעת תחומי היציבות. במסגרת מחקרו הצליח מנלה לפשט את הטיפול בבעיות אלה ולאפשר חקירה שיטתית של הפרמטרים החשובים. המחקר חוזה תופעות הקשורות בהשפעות הדחיסות שאינן מוכרות כלל מהטיפול המקובל בבעיה קלסית זו. כך התקבל, בין השאר, הסבר למנגנונים הפיזיקליים הקשורים לתופעות אי-היציבות. תוצאות המחקר מוצגות בשני מאמרים שהופיעו בעיתון המדעי Physics of Fluids ומאמר נוסף שהוגש לפרסום ב-Journal of Fluid Mechanics. כמו-כן הוצגו התוצאות בכנס ה-24 של Rarefield Gas Dynamics ובקונגרס IUTAM שהתקיימו בקיץ 2004.

יניב הולנדר הוא בוגר הפקולטה משנת 2000, שסיים את התואר בהצטיינות יתרה. בשנים 2005-2001 השלים עבודת מחקר לקראת תואר שני בהנחיית פרופ' דוד דורבן בנושא "תופעות הסתעפות סביב גרעין כדורי". הוא משרת כקצין הנדסה בחיל האוויר, ועבודתו בתחום האווירואלסטיות זוכה להערכה רבה.

מחקרו לתואר שני בוחן תופעות של אובדן יציבות סביב גרעין כדורי הטבוע בתוך מטריצה רכה, כך שהתרחבות הגרעין עלולה לסדוק את החומר. הבנת התופעה חיונית בהקשר של טכנולוגיות הודפים מוצקים (בעיקר של טילים גדולים), הרוויים בחלקיקי אלומיניום. שימושים נוספים כוללים חומרים מרוכבים דו-פאזיים בהם קיים הפרש קשיחויות בין המרכיבים, הגורם לריכוזי מאמץ ניכרים. הולנדר השתמש בכלים מדויקים של מכניקת הרצף על מנת לנסח קריטריונים לאובדן יציבות המבנה על-ידי הסתעפות למצב שיווי משקל חדש ולהתפתחות סדקים בגבול האליפטי/היפרבולי. לצד המתמטיקה המתקדמת בה השתמש, פיתח יניב תוכנה מיוחדת לפתרון בעיית ערכים עצמיים עבור העומסים הקריטיים. חלק מהתוצאות תקף עבור קבוצה רחבה של חומרים עם שימושים אפשריים לביולוגיה(גושים המתפצחים ברקמות רכות), להנדסה חקלאית (שורשים סופחים מים ותופחים עד כדי סדיקת הסלע), ולהנדסת בניין (מוטות פלדה מחלידים, מתרחבים ומבקעים בטון).

בתחום האווירואלסטיות, הולנדר הוא שותף לפרויקט מחקר הכולל פיתוח מודלים מתמטיים רב-תחומיים, הכוללים כוחות אווירודינמיים, דינמיקת מבנים, שיטות של בקרה מודרנית ואנליזה נומרית. מלבד היכולת הגבוהה בניתוח האנליטי ובביצוע סימולציות מורכבות ביותר, מגלה יניב הן יכולת מצוינת לחשיבה עצמאית והן ראייה הנדסית בוגרת, המאפשרים התקדמות רבה בחיזוי תופעות של רעידות כלי-טיס.

תומר רוקיטה הוא סטודנט לתואר ראשון, הלומד בפקולטה להנדסת אווירונאוטיקה וחלל במסגרת העתודה האקדמית. בששת הסמסטרים בהם למד בטכניון סיים כמצטיין נשיא. בשנת 2005 נבחר לייצג את הטכניון כסטודנט מצטיין במשכן הכנסת. ב-2005 שובץ בחטיבת הטילים של רפאל בתחום אווירודינמיקה, במסגרת קדם שירות צבאי.

 

<חזרה לארכיון (עמוד ראשי)>

© האגודה למדעי התעופה והחלל בישראל  www.aerospace.org.il